Indiast pärit mangopuu on pistaatsia sugulane. Mango vili on suur ning võib olla ümmargune, piklik või neerukujuline. Õhuke sile koor võib olla kollakas, punakas, roosakas, rohekas, oranžikas. Oranžkollasel mangol on viljaliha pehme nagu virsikul, sageli nimetataksegi “troopika virsikuks”. Mango viljaliha on kiuline, enamasti mahe ja maitsev, magushapukas, pisut pikantne ja väga aromaatne, aga on suure lapiku kivi küljes kõvasti kinni.
Mangot võib süüa nii värskelt kui ka roogades, võib hautada ja küpsetada. Mango on tõeline kaloripomm, sisaldab palju süsivesikuid. Vitamiinidest sisaldab A ja C vitamiini, mineraalainetest kaaliumi ja vaske. Toorel mangol võib olla pisut lahtistav mõju ja see võib tekitada ka allergilisi reaktsioone või ärritada nahka.
Mango ei meeldi väga paljudele omapärase lõhna ja maitse tõttu ning ka koorida on seda puuvilja ebamugav. Mangot ostes tuleks valida selline, mille koor vetruks katsumisel pisut ja mis lõhnaks magusalt. Mõned mustad märgid koorel viitavad vaid küpsusele. Hea mango on selline, mis õrnalt vetrub kui sõrmega vajutada. Värvus võib olla erinev: rohekas, kollakas, punakas, täpiline. Suure ja kiulise seemne tõttu on koorimisel vaja teravat nuga. Mango vili on pisut lapik, seega lõigatakse seda püstises asendis, nii saab lõigata seemnega paralleelselt, mitte risti. Lõigatakse kõigepealt terava noaga üks külg maha ja siis teine. Viilutatakse mangopoolikud nii, et koort katki ei lõika, seejärel tehakse risti lõiked ja alles siis lõigatakse viljaliha võimalikult koore lähedalt lahti. Viimasena lõigatakse ülejäänud osa seemne küljest ära. Oluline on võimalikult palju viljaliha seemne küljest kätte saada. Talvel, kui värskeid puuvilju napib, võiks lubada endale just seda eksootilist puuvilja.
Mangot võib serveerida tuhksuhkru, jogurti, vahukoore, jäätisega. Mango on hea lisand erinevatesse jookidesse ja vahetult pärast puhastamist on ta kõige maitsvam. Mangot süüakse niisama või lisatakse puuviljasalatitesse, hommikusöögihelvestele, pannkookidele. Aasias ja Kariibi mere ääres kasutatakse lisandina kala- või lihatoitude juurde nii toorelt kui keedetult. Kasutatakse ka suppides või kastmetes. Täiesti küpsed mangod sobivad hästi kokku linnuliha, singi, sealiha, kala ja kaunviljadega.
Kui poest ei saa küpset mangot, võib lasta toorel viljal toatemperatuuril paberkotis järelvalmida. Küpset mangot saab külmikus säilitada 1-2 nädalat. Sügavkülmikus võib säilitada mangopüreed või -siirupit, mida võib valmistada nii suhkruga kui ilma ja millele võib soovi korral lisada sidruni- või laimimahla.
Mõned retseptid mango kasutamiseks:
Eksootiline salat mangoga
Hapukapsas ja mango segatakse omavahel, võib lisada pisut oliivõli, soovi korral ka väikese tükeldatud salatisibula. Mango lisab salatis magusa nüansi.
Kala ja mango panniroog
Pannile laduda 1 kiht kala, 2-3 sl võid, 1 mango, rõõska koort, pool klaasi apelsinimahla, soola ja pipart maitsestamiseks.
Tükeldada mango ja ajada pann kuumaks, sulatada või ja lisada kalatükid. Praadida 2-3 minutit, maitsestada soola ja pipraga, lisada mangokuubikud. Praadida veel pisut, lisada apelsinimahl. Kui mangokuubikud on poolküpsed, lisada rõõsk koor ja lasta veel paar minutit podiseda. Juurde sobib keedukartul või toorsalat.
Mango-avokaadosalat suitsukanaga
2 avokaadot, 2 sl sidrunimahla, 1 väike mango, 3 sl oliivõli, 1 tl sinepit, 1 tl mett, 2 tl veiniäädikat, pisut keedupeeti, suitsukana tükid. Maitsestamiseks sool, must pipar, võib lisada ka kressiseemneid või ürte. Avokaado poolitada ja võtta välja seeme, asetada kuubikud sidrunimahla sisse sügavasse kaussi. Mango poolitada, võtta välja kivi ja lõigata kuubikuteks, segada kuubikud oliivõli, sinepi, mee, äädika, soola ja pipraga. Avokaado võtta välja sidrunimahlast. Salatikaussi panna peet, kanatükid, mango ja avokaadoviilud ja lisada salatikaste. Serveerida kohe.
Suur valik ehteid, kodukaupu, matkatarbeid, mänguasju, kristalle, taro kaarte, seinapilte jne.
NB! Lehekülje sisu kopeerimine ei ole lubatud OÜ A.J.A. Grupp kirjaliku loata. Täpsemad lehekülje kasutustingimused leiad siit.
Kui soovid lisada siia lehele kommertsartiklit kliki siia.